50 jaar, 50 verhalen

Op 19 augustus 1964 sloten Nederland en Turkije een verdrag om het arbeidstekort in Nederland op te lossen. De Turkse gastarbeiders zouden in eerste instantie tijdelijk in Nederland verblijven, maar het liep anders. De Turken die voor werk naar Nederland kwamen, hebben zich er uiteindelijk gevestigd. In 2014 is het vijftig jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders in Nederland arriveerden. De gastarbeiders zijn allochtonen, buitenlanders, nieuwkomers, medelanders, etnische minderheden, culturele groepen en vluchtelingen genoemd. Vandaag de dag worden ze Turkse Nederlanders genoemd. Maar wie waren de Turkse gastarbeiders eigenlijk? Waar werkten ze? Hoe woonden ze? Kwamen ze alleen van het platteland van Turkije of ook uit de steden? Werden zij alleen geworven of arriveerden ze ook spontaan? Waren ze analfabeet of hadden ze ook scholing genoten? Hoe ervaarden zij Nederland? Waarom verlieten ze hun geboorteland? Dit boek bevat vijftig persoonlijke verhalen van Turkse gastarbeiders en hun vrouwen, van Nederlandse werkgevers en vrijwilligers die met ze te maken kregen tijdens hun begintijd in Nederland.

Dit is het eerste boek waarin de persoonlijke ervaringen van de eerste generatie Turken over hun komst naar Nederland centraal staan. Alle facetten van hun dagelijks leven komen aan bod: het werk, het pensionleven, de buurt, de taalproblemen, de gezinshereniging, de relatie met de Nederlanders, maar ook hun cultuur, politiek en niet te vergeten hun religie. Vijftig persoonlijke verhalen uit de eerste hand, verlevendigd met foto’s uit privé-albums, werpen een bijzonder licht op deze periode uit de Nederlandse
geschiedenis.

Şahin Yıldırım (1987) is de schrijver van het boek 50 jaar, 50 verhalen. In 2011 was hij producer van de documentaire Almanya Treni voor TRT, de staatstelevisie van Turkije. In 2012 was hij coördinator van de tentoonstelling De Prins en de Pasja bij het Nationaal Archief in het kader van 400 jaar handelsbetrekkingen Nederland-Turkije. Yıldırım is daanaast veel maatschappelijke betrokken en schrijft in het dagelijkse leven artikelen over actuele onderwerpen voor diverse kranten in Nederland.

U kunt het boek online bestellen via http://eenhalveeeuwinnederland.nl/contact/