De tentoonstelling ‘Gurbette’ in Ankara werd geopend door de Nederlandse ambassadeur.

Ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet, voormalig minister van Arbeid Ali Naili Erdem en de initiatiefnemer van ‘Gurbette’, Sahin Yildirim van Atlas Cultureel Centrum waren aanwezig bij het evenement.

De 92-jarige oud-minister van Arbeid, Ali Naili Erdem, had een inspirerende boodschap: “Drie tulpenbollen kwamen vanuit Turkije naar Nederland en het prachtige Keukenhof is een mooi onderdeel van de Nederlandse cultuur geworden. Op eenzelfde manier zijn de migranten, hun kinderen en hun kleinkinderen ook een integraal en gewaardeerd onderdeel van de Nederlandse cultuur geworden.”

De Nederlandse Ambassadeur, Marjanne de Kwaasniet: “Er is geen directe vertaling van het woord ‘Gurbette’ in het Nederlands en Engels. Tot zo ver ik het heb begrepen betekent het in het Engels iets met  ‘Abroad’ of ‘Emotion’. Dat betekent dus naar een onbekende land gaan, waarvan je bijna niets van weet.  Het was zeker niet makkelijk voor de eerste generatie om hun land te verlaten en naar Nederland te gaan. Ze hebben veel moeilijkheden meegemaakt in het begin. Daarna hebben ze besloten om hun familie naar Nederland te brengen. Inmiddels wonen ze 55 jaar in Nederland en ze zijn overal in de samenleving vertegenwoordigd. We hebben nu over vierde generatie Turkse Nederlanders in Nederland. Bij ons op de ambassade werken op dit moment een aantal kinderen van die pioniers. Het is ontzettend waardevol dat de heer Yildirim hier aandacht geeft via zijn boek en reizende fototentoonstelling. Onze collectieve geschiedenis mag namelijk niet verloren gaan, zoals de heer Yildirim het mooi heeft verwoord. Via deze week wil ik hem nogmaals heel erg bedanken voor zijn bijdrage aan beide landen. 

De tentoonstelling brengt verhalen over het werk, het pensionleven, de taalproblemen, de gezinshereniging, de relatie met de Nederlanders, maar ook over het sociale en religieuze leven van de eerste generatie migranten uit Turkije in beeld.

Initiatiefnemer Sahin Yildirim licht toe: “Onze drijfveer is even simpel als belangrijk: wie zijn verleden niet eert, verliest de toekomst en wie zijn wortels vernietigt, kan niet meer groeien. Met deze prachtige reizende fototentoonstelling ‘Gurbette’ willen we de ervaringen, de successen en het falen van de pioniers vastleggen en beschikbaar maken voor de nieuwe generaties en aldus een bijdrage leveren aan de bilaterale relatie tussen Nederland en Turkije.”