Fototentoonstelling ‘Gurbette’ in Turkije zeer geslaagd
Atlas Cultureel Centrum in Den Haag en Marmara Universiteit in Istanbul hebben de fototentoonstelling ‘gurbette’(in het buitenland); een tentoontoonstelling over 50 jaar Turkse arbeidsmigratie in Nederland in Istanbul met succes aan een groot publiek gepresenteerd. Naast de Nederlandse consul-generaal, Bart van Bolhuis, de rector van Marmara Universiteit, Prof.dr. Ahmet Sukru Ozdemir en de schrijver van het boek ‘50 jaar, 50 verhalen’, Sahin Yildirim waren er ruim honderd bezoekers aanwezig bij de opening.
De fototentoonstelling ‘Gurbette’ bestond uit tweedelen. In de grote zaal werden de foto’s van de toenmalige gastarbeiders en hun Nederlandse collega’s drietalig tentoongesteld en in de tweede ruimte werden de kunstwerk van de studenten van Marmara Universiteit; waar ze meer dan 3 maanden aan gewerkt hebben tentoongesteld.
Sahin Yildirim: “De eerste betrekkingen tussen Nederland en Turkije vonden plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tussen de Nederlandse republiek en Spanje. In opdracht van Willem van Oranje reisden twee delegaties in 1568 en 1574 af naar het Ottomaanse Rijk, dat eveneens in oorlog was met de katholieke Spanjaarden. De Turkse sultan besloot de Nederlandse opstandelingen te ondersteunen en al snel werd ´Liever Turks dan Paaps´ een populaire leus onder de Watergeuzen.”
Cornelis Haga
Sahin Yildirim: “Hoewel het Ottomaanse Rijk met deze alliantie het eerste land werd dat een alliantie aanging met Nederland, was er formeel gezien nog geen sprake van officiële diplomatieke betrekkingen. Dit was pas het geval in 1612, toen de Schiedamse jurist Cornelis Haga het recht van de Turkse sultan Ahmed l verkreeg om onder Nederlandse vlag handel te drijven in Istanboel. Hiermee was het Ottomaanse Rijk het eerste land dat de onafhankelijkheid van de Republiek der Verenigde Nederlanden erkende. Ook culturele overwegingen speelden een rol in de Nederlandse belangstelling voor het Ottomaanse Rijk. Zo vonden bijvoorbeeld zeldzame manuscripten hun weg naar Nederlandse bibliotheken. Eind zestiende eeuw kwam de tulp vanuit Turkije naar Europa, die in Nederland eerst tot een periode van tulpengekte leidde en zich langzamerhand tot nationaal symbool ontwikkelde.
In 1923 was Nederland tevens het eerste land dat de onafhankelijkheid van de Turkse Republiek erkende.”
50 jaar arbeidsmigratie
Sahin Yildirim: “Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de relatie tussen Nederland en Turkije een nieuwe dimensie door arbeidsmigratie.
Op 19 augustus 1964 sloten Nederland en Turkije officieel een verdrag om het arbeidstekort in Nederland op te lossen. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bijvoorbeeld bij de Philipsfabriek, Fordfabriek, textielindustrie etc. werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit sterk zoals het nu is. De Turkse gastarbeiders zouden in eerste instantie tijdelijk in Nederland verblijven, maar het liep anders. De Turken die voor werk naar Nederland kwamen, hebben zich er uiteindelijk gevestigd. Inmiddels wonen er bijna 500 duizend Turken in Nederland en ze zijn bijna in elke sector vertegenwoordigd.
In 2014 was het vijftig jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders in Nederland arriveerden. De gastarbeiders zijn allochtonen, buitenlanders, nieuwkomers, medelanders, etnische minderheden, culturele groepen en vluchtelingen genoemd. Vandaag de dag worden ze Turkse Nederlanders genoemd. Maar wie waren de Turkse gastarbeiders eigenlijk? Waar werkten ze? Hoe woonden ze? Kwamen ze alleen van het platteland van Turkije of ook uit de steden? Werden zij alleen geworven of arriveerden ze ook spontaan? Waren ze analfabeet of hadden ze ook scholing genoten? Hoe ervaarden zij Nederland? Waarom verlieten ze hun geboorteland? Wat vonden Nederlanders van de Turken?”
Rondom vijftig jaar arbeidsmigratie heeft auteur Sahin Yildirim een boek ’50 jaar, 50 verhalen’ gepubliceerd. Het boek bevat 25 verhalen van de eerste generatie gastarbeiders en 25 autochtone Nederlanders ( werkgevers, collega’s, tolken, docenten, vrijwilligers van de kerken en buren etc). Hiermee is onze collectieve geschiedenis in Nederland vastgelegd voor de nieuwe generaties. De pioniers vertellen in het boek alles over het werk, het pensionleven, de buurt, de taalproblemen, de gezinshereniging, de relatie met de Nederlanders, maar ook hun cultuur, sport, politiek en niet te vergeten hun religie.
Nederland blijft grootste investeerder in Turkije
Bart van Bolhuis, consul-generaal: “Allereerst wil ik het bestuur van Atlas Cultureel Centrum en de heer Yildirim van harte bedanken voor dit prachtige initiatief. Daarnaast wil ik graag een aantal belangrijke punten aankaarten.
“Onze medewerkers op consul-generaal en Nederlandse Ambassade bestaan deels uit tweede generatie Turkse Nederlanders, van wie ooit ouders in de jaren zestig naar Nederland gingen om te werken. Op dit moment werken zij op hogere niveau bij ons. Wij kunnen heel goed gebruik maken van hun expertise en meertaligheid. Daarnaast is Nederland de afgelopen jaren de grootste buitenlandse investeerder in Turkije geworden. Nu de twee landen tot een herstel van de betrekkingen gaan (maart 2018), zal dat met name de economische relatie positief beïnvloeden. Tot slot gaan er steeds meer Turkse leerlingen voor hun bachelor en master opleiding naar Nederland. Dit zijn allemaal rijkdom voor ons. We moeten onze collectieve geschiedenis bewaren en overdragen aan nieuwe generaties.”
Prof. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir: “Allereerst wil ik iedereen nogmaals van harte welkom heden voor jullie aanwezigheid bij de opening van de fototentoonstelling ‘Gurbette’ welke met iniatief van ons (KEYEM) en Atlas Cultureel Centrum vandaag een succes is geworden. Mijn bijzondere dank gaat naar de heer Yildirim, initiatiefnemer van het project. Dit fototentoonstelling blijft tot 20 januari 2019 in de galarij Ataturk toegankelijk voor iedereen. Vervolgens gaat de fototentoonstelling in juni naar Ankara, de hoofdstad van Turkije. De fototentoonstelling zal daar van 1 t/m 29 juni in Zülfü Divali Cultureel Centrum worden tentoongesteld.
Turkse media gaf bijzonder aandacht aan de fototentoonstelling. Zie de linkjes:
https://www.timeturk.com/gurbette-fotograf-sergisi-basladi/haber-1020997
https://www.haberturk.com/istanbul-haberleri/17341214-gurbette-fotograf-sergisi-acildi
http://www.star.com.tr/yerel-haberler/gurbette-fotograf-sergisi-acildi-3705431/
https://www.trtturk.com.tr/haber/turkiye/gurbette-fotograf-sergisi-acildi_1995
https://www.avrupagazete.co.uk/kultur-sanat/gurbette-fotograf-sergisi-acildi-h289754.html