De tentoonstelling ‘Gurbette’ over 50 jaar Turkse arbeidsmigratie in Nederland in Trabzon in Turkije was in aanwezigheid van de co-rector van Karadeniz Teknik Universite’si, Akif Cinel, de co-rector van Universiteit Trabzon, Hasan Hasan Karal en de initiatiefnemer van de tentoonstelling ‘Gurbette’, Sahin Yildirim en velen aanwezigen feestelijk geopend.
De rector van Karadeniz Teknik Universitesi, Akif Cinel had een inspirerende boodschap: “Het is voor het eerst dat we op onze universiteit een fototentoonstelling over de Turken in Europa organiseren. Het aantal aanwezigen vandaag in de zaal laat al zien hoe belangrijk zij de geschiedenis van de Turkse gemeenschap in Nederland vinden. Ik vond het verhaal van Jan Handgraaf (1922) vooral inspirerend. Vooral toen hij voor de directie van Lips N.V. ongeveer twintig Turken uit Trabzon en Rize selecteerde omdat hij de Turken als betrouwbaar en hardwerkend mensen zag.
De rector van Universiteit Trabzon, Hasan Hasan Karal: Er zijn ook velen van mijn familie leden in de jaren zestig naar Europa geëmigreerd. Het was zeker niet makkelijk voor de eerste generatie om hun land te verlaten en naar Nederland te gaan. Ze hebben veel moeilijkheden meegemaakt in het begin. Daarna hebben ze besloten om hun familie naar Nederland te brengen. Inmiddels wonen ze 57 jaar in Nederland en ze zijn overal in de samenleving vertegenwoordigd. We hebben inmiddels over derde en vierde generatie Turkse Nederlanders in Nederland. Het is ontzettend waardevol dat de heer Yildirim hier aandacht geeft via zijn boek en reizende fototentoonstelling. Onze collectieve geschiedenis mag namelijk niet verloren gaan, zoals de heer Yildirim het mooi heeft verwoord. Via deze week wil ik hem nogmaals heel erg bedanken voor zijn bijdrage aan beide landen.
De tentoonstelling brengt verhalen over het werk, het pensionleven, de taalproblemen, de gezinshereniging, de relatie met de Nederlanders, maar ook over het sociale en religieuze leven van de eerste generatie migranten uit Turkije in beeld.
Initiatiefnemer Sahin Yildirim licht toe: “Onze drijfveer is even simpel als belangrijk: wie zijn verleden niet eert, verliest de toekomst en wie zijn wortels vernietigt, kan niet meer groeien. Met deze prachtige reizende fototentoonstelling ‘Gurbette’ willen we de ervaringen, de successen en het falen van de pioniers vastleggen en beschikbaar maken voor de nieuwe generaties en aldus een bijdrage leveren aan de bilaterale relatie tussen Nederland en Turkije.”
Een stukje uitgelicht:
De fototentoonstelling Gurbette over 50 jaar Turkse arbeidsmigratie is inmiddels in Istanbul, Ankara, Bursa en Trabzon geweest. Er is ook vanuit Elazig en Konya enorm belangstelling voor de tentoonstelling en randprogramma’s.
Turkse media gaf bijzonder aandacht aan de fototentoonstelling. Zie de linkjes:
https://www.haberler.com/trabzon-da-gurbette-isimli-fotograf-sergisi-acildi-14555138-haberi/
https://www.turkinfo.nl/trabzon-da-gurbette-isimli-fotograf-sergisi-acildi/31225/